RTGB

Regeling Toetsing Geweldsbeheersing  BOA De buitengewoon opsporingsambtenaar is niet meer weg te denken uit de samenleving. De BOA neemt een belangrijke rol bij de daadwerkelijke  strafrechtelijke handhaving in. Een deel van de BOA’s is bij het publiek bekend als ‘handhaving’. Maar er zijn veel meer BOA’s werkzaam. De wetgever heeft hiervoor de volgende domeinen ingevoerd. De domeinen zijn:
 1. Openbare Ruimte
 2. Milieu, welzijn en infrastructuur
 3. Onderwijs
 4. Openbaar vervoer
 5. Werk, Inkomen en Zorg
 6. Generieke opsporing.
De BOA is aangesteld voor de daadwerkelijke controle op de naleving van de wet binnen het domein waarbinnen hij of zij is aangesteld. Om deze taken goed te kunnen uitvoeren zijn BOA’s toegerust met een aantal bevoegdheden. Deze bevoegdheden zijn vermeld op de ‘akte van aanstelling’ en staan vaak los van het domein waarbinnen de BOA werkzaam is..
 • BOA I mag geweld gebruiken
 • BOA II mag fouilleren
 • BOA III mag handboeien aanleggen.
 • BOA IV heeft handboeien en een wapenstok
 • BOA V is uitgerust met handboeien, wapenstok en pepperspray.
 • BOA VI heeft naast handboeien, wapenstok en peperspray een vuurwapen.
Beveiligers en particuliere rechercheurs kunnen volgens de WPBR artikel 9 lid 3,4,5 en 6 de beschikking krijgen over handboeien. De minister zal hiervoor dan toestemming moeten verlenen. Voor allen geldt dat zij een goede opleiding volgen en jaarlijks voldoen aan de training en toetsing voor de verkregen bevoegdheden. Irbis Wieffering is erkend RTGB Docent en heeft daarnaast meer dan 30 jaar praktijk ervaring. Hij is in staat om buitengewoon opsporingsambtenaren, beveiligers en particuliere rechercheurs op te leiden, zodat hij of zij kan voldoen aan de theoretische- en praktische eisen, die in de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Buitengewoon Opsporingsambtenaar zijn vastgesteld. De training wordt 2x jaarlijks in Leiden aangeboden. Wilt u een aantal van uw medewerkers laten trainen dan is het mogelijk om deze training op locatie te verzorgen. Neemt u gerust contact op indien u zelf wilt trainen of een groep wilt laten trainen.