Mes in de realiteit

Aangevallen worden met een mes is snel, gewelddadig en beangstigend. Het lijkt soms vanuit het niets te komen en verlamt jou als slachtoffer.

De eerste stap is bewustzijn van de aanwezigheid van een wapen. De bevriezing doorbreken om te kunnen handelen is de tweede. Dan is er pas een mogelijkheid om een aanval voor te zijn en te ontsnappen. Als je een aanval niet kunt vermijden, is het verdwijnen uit de lijn van aanval van levensbelang.De basis is leren omgaan met een mes. Want wie weet hoe een mes verborgen kan worden en hoe dit onopvallend getrokken kan worden, weet welke signalen een eventuele dreiging afgeeft. Het is een eerste inleiding in het leren lezen van een dreiging. Welke soorten van geweld er zijn waarbij een steek- of snijwapen wordt gebruikt komt aan bod tijdens deze training.

Een aanval met een mes heeft ook een enorme impact op de psyche van de mens. Hiermee moet je leren omgaan om in tijden van nood ‘het hoofd koel’ te houden. Hoe kun je ontspannen zijn in een degelijke ‘op leven en dood situatie’ en is dit überhaupt wel mogelijk? Het menselijk brein kan kiezen uit vijf oerreacties. Welke dat zijn en of je deze zelf nog kunt sturen op het moment suprême worden uitgebreid behandeld.Bewegen is de sleutel. Het doorbreken van de bevriezing een noodzaak. Maar het mes kan van alle kanten komen. Tijdens dit seminar wordt de aanval vanuit iedere hoek en richting beleefd.Naast de directe aanval op jouw leven wordt een bedreiging met het mes behandeld. Hoe ga je hier mee om?Uiteindelijk heb je de aanval overleefd maar dan? Hoe voer je een snelle zelf controle uit? Hoe stop je ernstige bloedingen en ga je na afloop om met de psychische gevolgen? Ook hier wordt ruim aandacht aan besteed.Voor iedereen geldt dat eenvoudige oefeningen van vitaal belang zijn om in de realiteit om te gaan met geweld. Zowel voor de gewone man/vrouw als de professional.