Meerdere aanvallers

Soepel en snel kunnen blijven bewegen door een menigte is voor menig hulpverlener belangrijk. Terechtkomen in een gewelddadige menigte of een massaal in paniek geraakt publiek behoort tot een horrorscenario voor velen. Het overleven van een dergelijk scenario is voor iedereen een must en vertrapt worden is een groot gevaar. Hoe kan je jezelf beschermen als je valt en de menigte over je heen loopt? Kun je nog opstaan en weer verder met de stroom mee bewegen? Maar wat als je vriend of kind valt? Hoe help je hem weer veilig en snel overeind? Het vrijhouden van je borst om goed te blijven ademen is dan van levensbelang. De eenvoudigste techniek om dit te doen wordt behandeld in dit seminar.

Vanuit de “normale” menigte gaan we over naar een gewelddadige menigte waarbij er meerdere agressieve personen het op jou voorzien hebben. Hoe houdt jij je mentaal staande? Hoe doorbreek je de bevriezing?  Het ontwikkelen van een speciale kijktechniek,  de “1000 meter staren” kan je helpen om overzicht te houden in deze chaos, om vluchtwegen te zien en reflexmatig te reageren.

Verder komt onder andere aan bod:Herkennen van de uitdagingen van angst, primitieve instincten, bewustzijn en zelfcontrole onder groepsdruk.Handigheid en stabiliteit ontwikkelen onder druk.Do’s en don’ts om verwonding te vermijden.Overleven als je in een agressieve menigte terecht bent gekomen.Ademhalen onder druk.Gebruikmaken van de aanvallers tegen elkaar.Duwen en stoten in beweging.Wapens in een menigte.De signalen van gevaar herkennen.Ontsnappen.De nazorg van hen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt.